ImuPro300

W ramach testu ImuPro300 oznaczamy 267 antygenów pokarmowych. Jest to pełne badanie, w którym oprócz tradycyjnych składników pokarmowych wchodzących w skład tradycyjnej polskiej diety, znajdują sie składniki pokarmowe wchodzące w skład diety śródziemnomorskiej lub diety arabskiej. Ponadto w badaniu oznacza się również szereg dodatków do artykułów spożywczych, w tym konserwanty, barwniki itd.

Wynik badania testu ImuPro300 zawiera:

  1. Listę składników pokarmowych, przy których zaznaczona jest skala nasilenia reakcji od 1 do 4.
  2. Ocenę i interpretację wyniku badania oraz wskazówki dotyczące konieczności zastosowania odpowiedniej diety rotacyjnej, bądź eliminacyjnej.

 

Składniki pokarmowe wchodzące w skład testu ImuPro300.

 

WARZYWA

Bakłażan, Biała kapusta, Brokuły, Brukselka, Burak liściowy, boćwina, Cebula, Chili, Cukinia, Czerwone buraki, Dynia, Jarmuż, Juta, Kalafior, Kalarepa, Kapusta czerwona, Kapusta pekińska, Kapusta włoska, Karczoch zwyczajny, Kiełki bambusa, Koper wioski, Marchew, Ogórek, Okra, Oliwka, Papryka chili habanero, Papryka chili jalapeno, Papryka owoc, Pasternak, Pomidory, Por, Rzepa, Rzodkiewka, Seler, Seler naciowy, Szparagi, Szpinak, Ziemniaki
WARZYWA STRĄCZKOWE: Bób, Ciecierzyca, Fasola mungo, Fasola zielona, Groszek zielony, Soczewica, Soja

ZBOŻA I PRODUKTY ZAWIERAJĄCE SKROBIĘ

ZBOŻE Z GLUTENEM: Gluten, Jęczmień, Kamut, Owies, Pszenica, Pszenica orkisz, Żyto
ZBOŻA BEZ GLUTENU, SKROBIA I SUSZONE WARZYWA: Gryka zwyczajna, Kasztany jadalne, Komosa ryżowa/Quinoa, Kukurydza, Łubin, Maniok jadalny, Maranta trzcinowata, Palusznik afrykański, Proso, Ryż, Słodki ziemniak, Słonecznik bulwiasty, Szarańczyn strąkowy, Szarłat, Tapioka, Trawa abisyńska

OWOCE

ŚWIEŻE OWOCE: Agrest, Ananas, Arbuz, Banan, Borówka czerwona, Brzoskwinia, Cytryna, Figi, Granat, Grejpfrut, Gruszka, Guawa, Jabłko, Jagoda czarna, Jeżyna, Kaktus opuncja figowa, Kiwi, Liczi chińskie, Lima/limetka, Maliny, Mandarynka, Mango, Melon miodowy, Mirabelki, Morela, Nektaryna, Papaya, Pigwa, Pomarańcze, Porzeczka czarna, Poziomka i truskawka, Rabarbar, Rokitnik zwyczajny, Śliwka, Winogrono / Rodzynki, Wiśnia, Żurawina
SUSZONE OWOCE: Daktyl
OWOCE ZAWIERAJĄCE OLEJ: Awokado

PRODUKTY Z CUKREM

Miód – mieszany, Sok z miąższu agawy, Surowy cukier/cukier trzcinowy, Syrop klonowy

PRZYPRAWY

Anyż, Bazylia, Biały pieprz, Chrzan, Cynamon, Cząber, Czarny pieprz, Czosnek, Czosnek niedźwiedzi, Gałka muszkatołowa, Gorczyca ziarno, Goździk, Imbir, Jałowiec, Kapary, Kardamon, Kmin rzymski, Kminek zwyczajny, Kolendra, Koper, Lawenda, Liście laurowe, Lubczyk ogrodowy, Lucerna siewna, Majeranek, Melisa lekarska, Oregano, Papryka (przyprawa), Pietruszka liście, Rozmaryn, Rzeżucha, Szafran, Szałwia, Szczypiorek, Trybula ogrodowa, Tymianek, Wanilia, Ziele angielskie

NASIONA I ORZECHY

Mak, Migdały, Nerkowce, Orzech brazylijski, Orzech kokosowy, Orzech laskowy, Orzech włoski, Orzechy macademia, Orzechy pinii, Orzechy ziemne, Pestki dyni, Pistacja, Sezam, Siemię lniane, Ziarna słonecznika, Ziarno kakaowca

 

PRODUKTY MLECZNE

MLEKO KROWIE ORAZ PRODUKTY POCHODZENIA KROWIEGO: Kefir, Mleko gotowane, Mleko krowie, Produkty na bazie kwaśnego, krowiego mleka, Rikotta, Ser grecki halloumi, Ser krowi,
POZOSTAŁE PRODUKTY MLECZNE: Mleko klaczy, Mleko kozie, ser kozi, Mleko owcze, ser owczy, Mleko wielbłądzie

MIĘSO

MIĘSO Z UBOJU: Cielęcina, Jagnię, Mięso kozie, Wieprzowina, Wołowina
DRÓB: Gęś, Indyk, Kaczka, Kura, Mięso strusia, Przepiórka
DZICZYZNA: Dzik, Jeleń, Królik, Sarnina, Zając

RYBY

RYBY: Anchois, Antar patagoński, Dorsz, Gładzica, Halibut, Karp, Łosoś, Lucjan czerwony (ryba), Łupacz (plamiak), Makrela, Miecznik/ryba miecz, Okoń czerwony, Okoń morski, Ośmiornica, Pstrąg, Rekin, Ryba dorada, Ryby dorszowate, Sandacz, Sardynka, Śledź, Sola, Sum rekini, Tuńczyk, Węgorz, Żabnica (ryba)
MIĘCZAKI: Kałamarnica (głowonogi), Małża, Ostrygi, Przegrzebek – rodzaj małży
SKORUPIAKI: Homar, Krewetka, Mięso raka

DODATKI DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH

KONSERWANTY: Kwas benzoesowy, Kwas sorbinowy (E200)
ŚRODKI WIĄŻĄCE: Agar-Agar (E406), Guar guma zagęstnik (E412), Guma ksantanowa, Karagen (E407), Pektyna (E440), Tragakant (E413)
BARWNIKI: Kurkumina (E100)
RÓŻNE: Aloes, Candida albicans, Kandyz. skórka cytrynowa, Liście winogron, Pleśń Aspergillus Niger

SAŁATY

Cykoria, Cykoria sałatowa, radicchio, Endywia, Mniszek lekarski, Roszponka warzywna (Valerianella locusta), Rucola, Sałata, Sałata głowiasta, Sałata lodowa, Sałata rzymska – długolistna

KAWA, HERBATA I WINO

Dzika róża, Herbata czarna, Herbata Rooibos, Kawa, Mięta pieprzowa/ mięta lekarska, Pokrzywa, Rumianek, Tanina, Zielona herbata

JAJKO

Białko kurze, Jaja gęsie, Jaja przepiórcze, Jajo kurze, Żółtko jaja kurzego

GRZYBY

Boczniaki, Borowik szlachetny, prawdziwek, Grzyby Shiitake, Kurka / Pieprznik jadalny, Pieczarki, Podgrzybek

ALGI

Czerwone algi, Spirulina

DROŻDŻE

Drożdże

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress