ImuPro

Czym jest badanie ImuPro?

Jest to badanie krwi, wykrywającym przeciwciała IgG wytwarzane przez organizm przeciwko spożywanym powszechnie produktom żywnościowym. Dzięki temu możliwe jest zdiagnozowanie alergii IgG- zależnej, zwaną również alergią pokarmową opóźnioną ( typu III).

Alergia pokarmowa typu III rozwija się w następstwie zwiększenia przepuszczalności jelita. Prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa działa na zasadzie filtra, przepuszczając do krwi tylko odpowiednio złożone cząstki pokarmu. W wyniku uszkodzenia bariery, niestrawione w pełni składniki pokarmowe, przenikają przez ścianę jelita do krwi i są rozpoznawane jako elementy obce dla organizmu (antygeny).

Niegroźna dla organizmu cząstka pokarmowa, nie posiadająca właściwości infekcyjnych, zostaje potraktowana przez układ odpornościowy organizmu podobnie jak wirus, czy bakteria.

Dochodzi wtedy do aktywacji immunologicznej, której celem jest „wyeliminowanie” intruza. Układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które wiążą się z antygenami ( białka dostarczone z pokarmem). Następnie rozpoczyna się „wojna”, której celem jest usunięcie antygenów z krwi. Niestety w tym przypadku nie dochodzi do całkowitej eliminacji wroga, bowiem ten, dostarczany jest z każdą, kolejną porcją posiłku.

Antygen pokarmowy i przeciwciało, połączone w kompleksy immunologiczne, krążą po całym ustroju i mogą osadzić się w narządach i tkankach. W konsekwencji następuje rozwój i podtrzymanie stanu zapalnego w organizmie, który w zależności od lokalizacji może manifestować się różnymi objawami.

Co uszkadza barierę jelitową?

  • leki ( zwłaszcza antybiotyki, niesteroidowe leki przeciwzapalne i leki przeciwgrzybiczne),
  • zakażenia wirusowe i bakteryjne,
  • niewłaściwe odżywianie,
  • palenie tytoniu,
  • nadużywanie alkoholu,
  • stres fizyczny i psychiczny,
  • zanieczyszczenie środowiska,
  • inne.

Przy podejrzeniu uszkodzenia bariery jelitowej, nie warto zwlekać z wykonaniem badania ImuPro. Zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej prowadzi do systematycznego nasilenia objawów alergii pokarmowej typu III, czemu towarzyszy jednoczesny wzrost ilości przeciwciał IgG przeciwko alergizującym produktom pokarmowym.

Czym jest alergia IgE-zależna?

Charakteryzuje się ona szybka reakcją alergiczną, której objawy pojawiają się niemal bezpośrednio po spożyciu pokarmu. Do najczęstszych jej objawów należą:

  • wysypka skórna,
  • katar alergiczny,
  • opuchlizna.

Alergia ta jest stosunkowo łatwa do wykrycia. Badania diagnozujące alergię IgE-zależną- są powszechnie dostępne i najczęściej potwierdzają ją obserwacje pacjenta odnośnie alergizujących pokarmów.

Natomiast objawy w alergii IgG- zależnej mogą wystąpić nawet z 3 dniowym opóźnieniem, od momentu spożycia pokarmu. Zatem produkt spożywany w poniedziałek, może objawić się w postaci niekorzystnej reakcji w czwartek. Ddlatego bardzo trudno jest zweryfikować, jaki konkretnie produkt wywołał dolegliwości.

U kogo występuje alergia pokarmowa typu III?

Choroba ta dotyka niemal 50% społeczeństw krajów wysokorozwiniętych. Można wręcz powiedzieć, że jest to choroba cywilizacyjna XXI Wieku, Alergia IgG-zależna może wystąpić u osób w każdym wieku, także u dzieci i niemowląt! Dodatkowo istnieje ryzyko przekazania alergii IgG- zależnej przez matkę ( zarówno i w czasie ciąży, jak i w czasie karmienia piersią).

Wskazania do wykonania badania ImuPro:

Badanie ImuPro powinna wykonać każda osoba w ramach profilaktyki prozdrowotnej. Szczególnie ważne jest wykonanie badania przez osoby z przewlekłymi zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego ( zaparcia, biegunki, bóle brzucha, wzdęci a, zespół jelita nadwrażliwego, mdłości, uczucie pełności w nadbrzuszu, odbijanie), problemami skórnymi (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, suchość i świąd skóry, wysypki, trądzik) oraz cierpiące na nawracające migreny, uczucie chronicznego zmęczenia ( trudności z porannym wstawaniem, zmęczenie nieadekwatne do wykonanej pracy).

Alergia IgG- zależna szczególnie często występuje u pacjentów z chorobami reumatycznymi i zwyrodnieniowymi stawów, nadwagą i otyłością, nadciśnieniem i cukrzycą typu II. Jest ona diagnozowana także w depresji, nadaktywności, zaburzeniach nastroju, zaburzeniach ze spektrum autyzmu (ASD) i ADHD.

Opisywana alergia może być także jedną z przyczyn niepłodności.

W większości przypadków nie zdajemy sobie sprawy, że odczuwane przez nas dolegliwości mogą świadczyć o występowaniu alergii.

Wynika to z faktu, że jej objawy występują z kilkudniowym opóźnieniem. Alergia pokarmowa typu III może być przez wiele lat niezauważana, gdyż chorzy przyzwyczajają się do odczuwanych dolegliwości i problemów zdrowotnych, których nie potrafią powiązać z występowaniem alergii.

Dlaczego warto wybrać badanie ImuPro?

Jest to jedyne w Polsce badanie na alergię pokarmowa opóźnioną, posiadające certyfikat walidacji, który potwierdza dokładność i powtarzalność oznaczenia. Należy podkreślić, iż tylko badanie przeprowadzone prawidłową metodą i oceniające właściwy parametr diagnostyczny, jest rzeczywiście przydatne w wykrywaniu alergii IgG-zależnej względem składników pokarmowych.

Jakie korzyści płyną z wykonania badania ImuPro?

Badani alergii opóźnionej testem ImuPro mogą wykonać pacjenci z całej Polski, przesyłając krew do Instytutu Mikroekologii w Poznaniu. Instytut bezpłatnie wysyła zestaw do pobrania próbek, wraz z opakowaniem zwrotnym. Krew do badania można pobrać w dowolnym laboratorium w swoim miejscu zamieszkania.

UWAGA!

TESTU ImuPro NIE WYKONUJE SIĘ W WARUNKACH DOMOWYCH. TAK WYKONYWANE ANALIZY NIE SA WIARYGODNE I RZETELNE. MOŻLIWY JEST OSOBISTY LUB ZDALNY KONTAKT ZE SPECJALISTAMI- LEKARZAMI, DIETETYKAMI- PRACUJĄCYMI W INSTYTUCIE MIKROEKOLOGII W POZNANIU.

PROFESJONALIŚCI CI, ŚWIADOMI SĄ ZNACZENIA ALERGII OPÓŹNIONEJ DLA ZACHOWANIA ZDROWIA I PRAWIDŁOWEGO FUNKCJONOWANIA ORGANIZMU.

Dzięki oznaczeniu produktów, które alergizują, możliwe jest stworzenie indywidualnego profilu immunologicznego doboru żywności. Stopień alergizacji poszczególnych produktów spożywczych oznaczony jest ilościową skalą od 1 do 4. w zależności od nasilenia reakcji.

Pacjent otrzymuje również wskazówki dotyczące wdrożenia odpowiedniej diety eliminacyjno-rotacyjnej.

Zastosowanie diety eliminacyjnej, czyli z wykluczeniem alergizujących produktów, pozwala na „wyciszenie” stanu zapalnego i znaczne złagodzenie objawów, a często całkowite ich wykluczenie. Alergia opóźniona jest stanem przejściowym, nie jest konieczne stosowanie diety do końca życia.

Tylko kompleksowa diagnostyka umożliwia całkowite wyleczenia. Zastosowanie diety eliminacyjnej i uszczelnienie jelita za pomocą leczenia mikrobiotycznego pozwala na zahamowanie reakcji alergicznej i cieszenie się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.

RODZAJE TESTÓW ImuPro:

  • ImuPro 50. Analizuje 44 najważniejsze pokarmy, przeznaczony przede wszystkim dla małych dzieci.
  • ImuPro 100. Jest to podstawowy panel do wykonania przez osoby dorosłe, ocenia 90 antygenów pokarmowych.
  • ImuPro 300. Uwzględnia ocenę szerokiego spektrum 271 antygenów, w tym konswerwantów i przypraw. Umożliwia stworzenie szczegółowego profilu immunologicznego żywności.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Menu